+36 1/999-8546 Kattintson ide és kérjen visszahívást!

Gyakori kérdések és válaszok a kazaltakarókról

Miért ne válasszak inkább mezőgazdasági fóliát vagy ponyvát kazaltakarónak?

Az egyszerű mezőgazdasági fóliák anyagerőssége és tartóssága egy lapon sem említhető légáteresztő kazaltakarók vagy a BTL™ fóliák erejével, amely a ponyvák anyagánál is sokszor erősebb.
Erős anyaguk ellenére a légáteresztő kazaltakarók és a BTL™ fóliák rendkívül könnyűek, így egyszerűen feltehetőek és leszedhetőek. További információt a BTL™ anyagerősségéről ide kattintva találhat.

És mi a helyzet a PVC fóliából készült bálatakaróval?

Bár a lágy PVC-ből készülő fóliák jóval erősebbek, mint egy mezőgazdasági fólia, tömegük nagyon nagy. Mindössze 100 m2 egy 1.0 mm-es PVC-ből már 140 kg is lehet - nem életszerű egy ekkora tömegű anyag mozgatása és kiterítése a kazal tetején. Figyelembe véve azt, hogy sokszor 100 m2-nél nagyobb kazaltakaróra van szükség, nem nehéz elképzelni, hogy mennyi munkát és segítséget igényel egy ilyen bálatakaró felrakása. A PVC fóliák sérülés mentén könnyen tovább hasadhatnak.

Pl. a légáteresztő kazaltakaróból egy 100 m2-es darab csak 14 kg lenne, és BTL-24A fóliából is mindössze 39 kg. Anyaga elég erős ahhoz, hogy szinte bármekkora bálatakaró készüljön belőle, így akár több száz négyzetméteres egybefüggő leplek is gyárthatóak. Továbbá nagyban megkönnyíti a felrakást, hogy a BTL-ből készülő kazaltakaró harmonika-szerűen nyílik, így nincs szükség a takaró emelgetésére, forgatására, csak ki kell húzni a kazalra.

Meddig használható egy BTL fóliából készülő kazaltakaró?

A kazaltakaró élettartama több dologtól függ. Befolyásolja a takaró anyaga, az időjárás, hányszor hajtották és terítették ki a bálatakarót, a tárolás módja és a legfontosabb tényező, hogy feszesen tartják-e a takarót. Normál körülmények között a BTL-24A fóliából készített bálatakaró 10 szezont is szolgálhat.

Mik a mérethatárai a BTL-ből készülő kazaltakaróknak?

A BTL-ből készülő kazaltakarók jóformán méretkorlát nélkül készíthetőek el egyedi szélességben vagy hosszúságban, akár 1000 m²-t meghaladó méretekben is.

Hogyan tehetem még hatékonyabbá a kazaltakarást?

A BTL-ből készült kazaltakaró rögzítéséről gondoskodjon még a bálák lerakása előtt! Fektessen le rögzítő köteleket keresztbe a tervezett kazal alá, így biztos és egyszerű rögzítő pontokat alakíthat ki!

A kazal tájolása legyen Észak-Déli! Így a kazal oldalfala kevésbé kitett az erős napfénynek és megelőzhető, hogy a hidegebb hónapokban az általában nyirkosabb északi oldal berothadjon.

A kazal alá alakítson ki padozatot! Ideális a 30 cm-es földréteg, amelyet le kell fedni 10-15 cm-es rétegben nagyobb méretű zúzottkővel, majd le kell döngölni a felületet. Így elkerülhető a kazal alulról történő ázása, biztosított a felszíni víz elfolyása a kazaltól.

Annak érdekében, hogy a kazal gerincén ne tapadjon meg a hó, növelje meg a magasságot a kazal közepén egy keskeny sávban (a kazal szélességének negyedével).

A kazaltakaró fólia rögzítéseit mindig tartsa feszesen, gyakran ellenőrizze! Az idő múlásával a bálák tömörödnek, így a takarófólia meglazulhat.